perjantai 26. heinäkuuta 2013

Asuntomessut Varkaudessa 1991

Hyvinkään asuntomessut näkyvät monessa blogissa parhaillaan.
Itse olen kiertänyt kyseiset tapahtumat kaukaa,
sillä olen saanut lapsena varsin vahvan rakentamisallergian.
Ja vaikka messut tänä vuonna ovatkin syntymäkaupungissani,
skippaan ne.
 
Mutta asuntomessuhypetys tarttui minuun kuitenkin siinä määrin,
että minua alkoi kiinnostaa, mitä asuntomessualueille kuuluu
kun tuhannet messukävijät siirtyvät seuraavaan kohteeseen.
 
Varkaudessa oli asuntomessut vuonna 1991.
22 vuotta sitten tapahtumaa varjosti varmasti lama.
Vaikka olin parhaimmassa angstiteini-iässä tuolloin,
muistan messujen erikoisuuden lehdistä:
rantarakentamisteeman.
 
Lähdimme mökiltä ihmettelemään Puurtilanniemen Arkkia kauniina kesäiltana.
Mies kävi messuilla aikanaan "ihan oikeastikin",
joten minulla oli oikein asiantuntijaopas mukanani.
 
 
 

 
Messualue sijaitsee huikean kauniilla paikalla Saimaan rannalla.
Talot ovat minun makuuni,
sillä vierastan tällä hetkellä vallalla olevaa modernia tyyliä.
Lisäksi pidin siitä, että alueella oli rivi- ja kerrostaloja
ja yhteisillä rantasaunoilla panostettiin yhteisöllisyyteen.
 
Tämä asuntomessukierros sopi minun makuuni...


6 kommenttia:

 1. Se onkin kiva idea käydä katsomassa, mitä messualueille kuuluu nyt? Vähän tuo talojen koko on lähtenyt lapasesta nykyään, mutta aina sekaan mahtuu jotain kivoja yksityiskohtia.

  VastaaPoista
 2. Hyvinkäällä pihat vaikuttavat hienoilta ja niihin on panostettu. Pihat ovat minun makuuni: kiveä ja helppohoitoista, luontoa ja yksinkertaisuutta. Kalliosauna vaikuttaa niinikään mielenkiintoiselta. Olenhan minä toki vakoillut syntymäkaupungin messuja lehdestä ;) Kiertelin alueella raksavaiheessa ja mietin, miksi ihmeessä messualue on sijoitettu pöpelikköön, keskelle ei mitään, kun Hyvinkäälläkin olisi oikeasti kauniita paikkoja sijoittaa asuntomessut, kuten esim. Varkaudessa. No, vesistöjä ei ole, mikä on Hyvinkään suurin miinus, mutta miksi ihmeessä alue on paikassa, joka ei luontevasti integroidu muuhun kaupunkiin?

  Asuntomessuhypetys sai kiinnostukseni messualueisiin jatkumaan, illalla lisää... ;)

  VastaaPoista
 3. ♥ kiitos tästä asuntomessu-kierroksesta :) :)

  VastaaPoista
 4. Pakko kommentoida tätä jo vanhempaa blogikirjoitusta kun tähän nyt sattumalta törmäsin. Eli terveisiä täältä Varkauden messualueelta :) Asun aivan Saimaan vesistön rannassa yhdessä niistä sinisistä lapekattoisista taloista, joista olit ottanut kuviakin tuohon postaukseen.

  Itse olin 11-vuotia käydessäni Varkauden asuntomessuilla, ja minulla oli hämäriä muistikuvia messuilla nähdyistä erikoisuuksista, kuten amerikkalaistaloista ja karjalaistalosta. Meidän taloyhtiömme taloja en kuitenkaan muistanut ollenkaan. Joskus kuulee sanottavan, että messualue on ahtaaseen rakennettu, mutta mielestäni tilaa on oikein hyvin, ja uusiin asuntomessualueisiin verrattuna tontit ja pihat ovat onnistuneen kokoisia ja muotoisia. Alue on kodikas ja viihtyisä.

  Itse pidän arkkitehtuurisesti erittäin onnistuneina alueen paria rivitaloa, joista toisesta postauksessasi oli kuvakin. Messualueen laidalta löytyy kuitenkin yksi rivitalo, jossa on mielestäni upein räystäsratkaisu mitä olen koskaan nähnyt modernissa järvenrantatalossa. Talo näyttää järvenrantapolulta päin mielestäni hieman yllätykselliseltä - mutta erittäin kauniilta ja erityisesti järvenrantamaisemaan sopivalta. Omakotitaloista yksi omarantainen talo on omasta mielestäni ainakin ulkoa päin ehdottomasti ylitse muiden. Pidän myös erittäin paljon oman talomme suoraviivaisesta, hieman merellisestä ja toisaalta funkikseen vivahtavasta tyylistä. Erityisesti järveltä päin talot ja niiden muodostama kokonaisuus näyttävät kauniilta.

  1990-luvun alun tyyliin alkuperäinen lämmitysjärjestelmä messutaloissa on joko sähkö- tai öljylämmitys. Rinnalle on asennettu moneen taloon ilmalämpöpumppu, ja viimeisen noin kolmen vuoden aikana moni talo on vaihtanut maalämpöön. Sama tehtiin myös meidän taloyhtiössämme viime syksynä, kun sähköboilerit alkoivat väistämättä tulla käyttöikänsä päähän.

  Olen itsekin miettinyt, että haluaisin käydä asuntomessualueilla joitakin vuosia messujen jälkeen. Olisi kiva nähdä millainen alueesta on oikeasti tullut. Jollakin tapaa alueen "henki" hukkuu siihen messutohinan alle, eikä sitä "henkeä" ole välttämättä ihan uudelle alueelle ehtinyt vielä muodostuakaan. Ja täällä Varkauden messualueella olisi ihan mahtava päästä katsomaan myös sisälle taloihin ja kuulemaan, kuinka talot ovat muuttuneet vuosien aikana; mitkä ratkaisut ovat osoittautuneet onnistuneiksi ja mitkä - no - vähemmän onnistuneiksi. Ehkä pitäisi järjestää jonkinlaiset 20 years after -messut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja huikean mielenkiintoisesta kommentistasi! :) Niin niin mielenkiintoista saada tällä tavoin kurkata asuntomessualueen arkeen!

   Asuinalueesi on hengästyttävän kaunis. Eihän noin upeassa miljöössä voi asua kuin on onnellisia ihmisiä ;) Lempikohteeni taitaa siis olla sinun kotitaloyhtiösi! Heippa vaan, minä olin se outo stalkkeri kamerani
   kanssa kesällä... Kotikaupungissasi on monia viehättäviä paikkoja ja Saimaa on huikea...

   Suosittelen vanhojen messualueiden bongailua, alueesta saa paljon enemmän irti "todellisuudessa", ilman megalomaanista väentungosta. Ja messutalot ovat messuvaiheessa sisustussuunittelijoiden ja yhteistyökumppaneiden mainoksia ja lavastuksia, joten ihastelen aidon elämän maustamia kohteita mieluummin.

   Ei muuta kuin 25-vuotismessumuistelot pystyyn ja open house: tällaisiin asuntomessuihin minutkin saisi lähtemään!

   Terkut Varkauteen!

   Poista