maanantai 14. lokakuuta 2013

Bosgårdissa

 
on
porvoolainen helmi.
 
Bosgård sijaitsee itäisellä puolella Porvoota ja
vaikka ei asuisikaan samoilla hoodeilla
(kuten eräs onnellinen bloggari),
ei matka ole pitkä muualtakaan muallimmasta:
Porvoon vanhassa kaupungissa kun laittaa nokan kohti itää
ja köröttelee 15 minuuttia Isnäsin suuntaan ja Ylikentietä,
saapuu hurmaavaan miljööseen...
 



 
Bosgårdin luomutilalla kasvatetaan Charolais-pihvikarjaa, jota myydään
suoramyyntinä suoraan meille kuluttajille.
Tilalla on myös deli-kahvila ja kartanomiljööstä pääsee nauttimaan
luontopolkuja kulkemalla.
 
Bosgårdin liha liittyy myös minun ja Miehen alkutaipaleeseen.
Kokkailimme ensimmäisiä kertoja yhdessä ja Mies kaivoi pakkasesta jauhelihaa.
Mielessäni ehdin ajatella, että kuka pakastaa jauhelihaa!?!
Ehkä ilmeeni ei vaatinut tulkinnantaitoja,
sillä Mies kertoi usein ostavansa pihvikarjan lihaa läheiseltä tilalta.
Koska liha myydään 15 kilon paketissa,
se piti pakastaa.
 
Edelleen mietin, kuinka erikoista jokin liha nyt saattoi olla...
Että näki sen vaivan, että ajoi hakemaan lihaa jostain ja pakasti sen!
Muistan hyvin valaistumisen hetken, kun paistoin jauhelihan pannulla.
Lihasta ei irronnut lainkaan sitä ilvettävää nestettä,
joka täyttää paistinpannun yrittäessä ruskistaa
vakuumipakattua tehotuotetua jauhelihamössöä.
Taisin kummastella ilmiötä ääneenkin,
sillä Mies hymyili ja totesi että nii-in. Tuon takia haen lihat suoramyyntinä.
 
Olin valaistunut.
Ja koska olen vain ja ainoastaan valaistunut,
Miehen myötä itseasiassa aloin vasta syömään punaista lihaa,
sillä en ollut aiemmin oikein tykännyt siitä.
Miksiköhän?!?
Lihoilla on eroja. Tuotantotavalla on merkitystä.
Bosgård siis käännytti minut ;)
 
Mies on tähän saakka hoitanut liha-asiat,
enkä ole tilalla aiemmin käynyt.
Mutta nyt Bosgård on panostanut myös luomutilan
oheistoimintoihin ja
deli-kahvila ympäröivine upeine kartanomiljöineen piti ehdottomasti
esitellä myös Pikku Miehelle.
 
Ja kuka voi ohittaa aamun lehdestä mainoksen:
"Tule maistamaan Bosgårdin luomutilan omia täyslihamakkaroita.
"All you can eat" lisukkeineen vain 8 €.
Vielä lokakuun ajan näet Bosgårdin deli-kavilassa
hunajamehiläiset työssään lasisessa pesässään.
Tilalla kolme luontopolkua,
lapsille oma leikkipaikka sisällä ja ulkona."
 
Tuli kaupat!
 
 
 
 
Makkaralajitelma, yrttiperunat,
vihersalaati ja punakaalisalaatti
sekä BBQ-kastike oli
järjettömän hyvä setti.
Ja on meinaan aika paljon sanottu ihmiseltä,
joka ei syö makkaraa.
 
Mutta opin taas jotakin uutta:
on olemassa makkaraa. Ja Makkaraa.
Tämä oli sitä Makkaraa. Mmm...
 
Oma lempparini oli mausteinen chorizo,
Miehen puolestaan herkkunakki,
mutta kyllä täyslihalenkkikin upposi.
 
 
Delistä ja itse asiassa koko miljööstä tuli mieleen
aiemmin hehkuttamani Ahvenanmaan Smakbyn.
Aivan huippua, että tällainen paikka löytyy meiltä mantereelta,
ja vieläpä ihan naapurista!
Hienoa, Bosgård!
 


 
Seurasimme Pikku Miehen kanssa mehiläisten hunajahommia
ja ostimme kaksi suurta purkkia kotiin.
Todella kohtuullinen hinta: 6,10 € kotimaisesta
500 g luomu/lähihunajasta on juuri sopiva.
 
Ja best for last.
Pikku Mies ei meinannut pysyä housuissaan,
kun piti päästä tsekkaamaan
traktorit ja sonnit.
Tässä järjestyksessä.
 


 
Sonnien murina (siltä se minusta kuulosti)
oli vaikuttavaa.
 
Äijillä oli kuulemma menossa
hierarkian hiominen ennen talviasumukseen siirtymistä.
 




 
Tämän kokemuksen jälkeen
sorrun toivottavasti vain välttämättömissä
tilanteissa kaupan vakuumipakkauspainajaisiin.
Luomuliha vakuumissa on jotakin aivan muuta kuin
luomuliha suoramyyntitilalta ilman vakuumia.
 
Trust me.
 
Kun näki omin silmin nuo upeat eläimet,
jotka ottivat mittaa toisistaan lajityypilliseen tapaansa,
tuntuu lähimarketin lihatarjonta
vähintäänkin arveluttavalta.
 
Ihana iltapäivä Bosgårdissa!
Koittakaahan pojat sopia välinne... ;)


2 kommenttia: