tiistai 4. helmikuuta 2014

Tårta på tårta

Parempi överit kuin vajarit!
Varsinkin runebergintorttuasioissa.
Nyt saa olla tårta på tårta!
 
 
Runebergintorttu-addiktin vuoden kohokohta on koittamassa.
Kansallisrunoilijan synttärit ovat hitsin hyvä syy syödä näitä leivonnaisia 5.päivä helmikuuta,
mutta se, että ne tekevät ihan mahdottoman onnelliseksi,
on hitsin hyvä syy syödä niitä läpi vuoden.
 
 
Ja porvoolaisena näistä ihanuuksista voi nauttia vuoden jokaisena päivänä
ainakin Café Cabriolessa, Café Fannyssa ja Café Helmessä.
 
 
Perusmarketeista runebergintorttuja saa joulusta helmikuuhun
ja rohkenen tehdä tunnustuksen,
että markettitortut ovat minusta parhaita.
Itsetehdyistä tuntuu aina puuttuvan jotakin.
 
Varsinkin Porvoon seudun pienleipomoiden ja -konditorioiden
tortut ovat niin hyviä, ettei itse kannata torttuasioissa käyttää energiaa kuin syömiseen.
 
Ja jos överit meinaa vetää, otetaan sitten reilusti joka sorttia.
 
 
Vaasan Isoäidin runebergintorttu
(pakastettu suurteollisuusvaihtoehto)

 
Kotileipomo Tannisten runebergintorttu
(haastaja Paimiosta)

 
Primulan runebergintorttu
(keskisuuriteollisuushaastaja Järvenpäästä)

 
Satumaista runebergintorttu
(uusi tuttavuus Hämeenlinnasta)

 
Kotileipomo Henrikssonin runebergintorttu
(porvoolainen pienleipomon paikallistuote)
 
 
Tuorilan kotileipomon runebergintorttu
(Porvoon naapurikunnan Askolan lähes-paikallis-haastaja)
 

 
Fazerin runebergintorttu
(pakastettu suurteollisuushaastaja)
 
Hyvä runebergintorttu on kostea.
Riittävän kosteuden mittarina pidettäköön sitä,
että sormien pitää tahmaantua.
Ja kunnon torttu on maustettu punssilla ja karvasmanteliöljyllä.
 
 
Ja tärkein detalji.
Torttu syödään pohjasta ylöspäin. Piste.
(samoin kuin Brunbergin suukot. Pohjasta ylöspäin. Luota paikallisväestöön... ;))

 
Tortun tarinasta voi lukea täältä.
Itse ajattelin aloittaa kansallisrunoilijan syntymäpäiväaamun kuten runoilija itse teki:
runebergintorttu-aamiaisella.
 
Siis siinä tapauksessa että näitä on aamulla jäljellä.

12 kommenttia:

  1. Tää lienee kutakuinkin viikon paras ajatelma: "Kansallisrunoilijan synttärit ovat hitsin hyvä syy syödä näitä leivonnaisia 5.päivä helmikuuta, mutta se, että ne tekevät ihan mahdottoman onnelliseksi, on hitsin hyvä syy syödä niitä läpi vuoden." Loistava. Nautihan sää. :)

    VastaaPoista
  2. Sullahan on kunnon arsenaali torttuja. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina mennään täysillä ;D Kaikessa. On-off. Ja koska tortut ovat "on", mitä sitä himmailemaan... ;)

      Poista
  3. Arvaa tekiskö mieli? :) Pitää varmaan itse kokeilla noiden tekoa joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä voi vallan hyvin elää läpi vuoden ;)

      Poista
  4. Iloista Runebergin päivää sinulle! Mahtavat on valikoimat. Kerrankos sitä revitellään kunnolla :) Tuo syömisen yksityiskohta oli itselleni uusi, että syödään pohjasta ylöspäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman sama "vääntö", kuuluuko Brunbergin suukosta syödä ensin pohja ;)

      Poista
  5. Kostea sen olla pitää. Mutta vai että pohjasta alkaa? En ole kuullutkaa. Mutta mikä noista esittelemistäsi tortuista on paras?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä porvoolaisia on niin moneen junaan... ;)
      Nyt vastaan rehellisesti. Näistä paras minun makuuni oli yllättäin Fazerin (!!!) torttu, joka oli kostea, oikeat maut, riittävästi hilloa ja tomusokerikuorrutusta. Hyvänä kakkosena aina yhtä hyvä porvoolaisen Henrikssonin leipomon torttu, joka jäi hopealle kosteuden vuoksi. Omalla amaretto-tuunauksella se olisi kirinyt voittoon.

      Poista
    2. Pitääpä vielä syödä yksi Fasu oikein maistellen.

      Poista
    3. Runebergintorttu päivässä pitää lääkärin loitolla ;)

      Poista