lauantai 27. joulukuuta 2014

Blinit & Bye Bye joulu

Jokajouluinen ongelma,
jääkaappi täynnä syömätöntä jouluruokaa,
ratkaistaan valurautapannulla ja blinitaikinalla.

 
Blinit ovat lapsuuteni herkku
ja vuosi sitten kerroinkin teille suhteestani
näihin ei ohukaisiin, vaan paksukaisiin:

 
Blinit veivät sydämeni jo lapsena.
Isäni työskenteli pitkään Venäjällä ja
toi perheeseemme ripauksen vierasta kulttuuria.
Blini-iltoina pöytäliinana oli
villainen maatuska-huivi
ja isä paistoi blinejä enemmän kuin jaksoimme syödä.
Sammen mätiä, smetanaa ja sipulia
lastattiin lämpöisen paksukaisen päälle runsaalla kädellä.
 
Koska itselleni ja valurautapannuille ei ole muodostunut luontevaa ja toimivaa suhdetta,
olen hommannut oman blininpaistajani.
 
(No. Osaan vaihtaa talvirenkaatkin itse,
mutta joskus on ihanaa heittäytyä passattavaksi...)
 
Sinfonia suussa syntyy muikunmädistä, smetanasta ja punasipulisilpusta.
Muuta ei tarvita.

 
Vaikka muuta ei tarvita, blinit ovat eräänlainen joulunajan pyttipannu.
Joulupöydästä jäi yli muikunmädin, smetanan ja punasipulisilpun lisäksi
siikaröraa, joka sopii erinomaisesti blineille.
Samoin metsäsienisalaatti, graavilohi, kylmäsavulohi ja graavisiika 
pääsivät blinipöytään.



 
Kuten viime blini-postauksessanikin lupasin,
blinien syöminen on sarjassamme parasta, mitä voi tehdä housut jalassa.
 
Blinit nautitaan ehdottomasti kera kylmän oluen...
 
Vatsan viereen voi käydä ruokalevolle ja
kaveriksi sopii joulupukin kontista löytynyt
Ville Haapasalon
"Et kuitenkaan usko..."
(joka muuten sopii aivan tolkuttoman hyvin joulunajan ähkyn lukemistoksi:
Kauko Röyhkän kepeästi  kirjoittamaa painavaa tekstiä
Villen Venäjän vuosista...)

 
I feel like Maatuska...
 


3 kommenttia:

  1. Oih, varmasti hyviä! Mukavia välipäiviä :)

    VastaaPoista
  2. Nappasin Porvoon esitteen eilen mukaani kaupungilta ja siitä bongasin siitä sun blogin - aivan ihana! Nyt tuli niiiin blinihimo, onneksi oli mätiä pakastimessa joten taikina on jo kohoamassa :) T. Jessica kolleega

    VastaaPoista